
بهترین گوشی موبایل برای استفاده روزمره افراد نابینا

پیشرفت در فناوری ساخت موبایلهای هوشمند و گسترش استفاده از آنها، قابلیتهای بسیاری را به راحتی در اختیار کاربران قرار داده است.
اما افراد نابینا برای مدتها از استفاده از چنین قابلیتهایی محروم بودهاند. آنها به واسطه معلولیت خود، توانایی استفاده درست از گوشیهای معمولی را نداشته و برای انجام کارهای روزمره خود از طریق گوشی، نیازمند کمک دیگران بودهاند.
اما اکنون با ساخت تلفنهای همراه ویژه نابینایان، افراد نابینا میتوانند از بسیاری از قابلیتهای گوشیهای معمولی، نظیر پیام دادن، برقراری تماس، ماشین حساب و… استفاده کنند.
در این مقاله به بررسی ویژگیهای یک گوشی موبایل مناسب برای افراد نابینا پرداخته، و چند نمونه از این گوشیها را ذکر خواهیم کرد.
- ۴ گوشی میانرده برتر شیائومی در سال ۲۰۲۲
- ۹ گوشی میانرده برتر سال ۲۰۲۲
- ۴ گوشی میانرده برتر سامسونگ در سال ۲۰۲۲
شاخصهای گوشی مناسب برای یک فرد نابینا
- فرمان از طریق صدا: برای یافتن گوشی مناسب ویژه افراد نابینا، باید به دنبال گوشیهایی بگردیم که دارای ویژگیهای پیچیده گفتاری بوده که به کاربر، اجازه استفاده از موبایل با حداقل استفاده از دکمهها را میدهد.فناوری تبدیل ویس به متن و هدایت ویس، میتواند در این زمینه یاریرسان باشد.
- راحت بودن: باید اطمینان حاصل کنیم که این گوشی ضمن استفاده از فناوریهای پیچیده کامپیوتری، برای استفاده افراد نابینا، کاملا راحت و بدون پیچیدگی باشد تا این افراد مشکلی در استفاده روزمره از آن نداشته باشند.
- دکمههای بزرگ: تلفنهای هوشمند جدید، به سوی نمایشگر کاملا لمسی حرکت کردهاند. اما استفاده از این ویژگی، برای افراد نابینا دشوار و یا حتی غیرممکن است. یک گوشی ایدهآل برای نابینایان، باید دارای دکمههای بزرگ، برجسته و متمایز باشد تا این افراد با لمس آنها بتوانند کار خود را انجام دهند.
- بهصرفه بودن: گوشیهای هوشمند مدرن، هزینه زیادی را به خریداران تحمیل میکنند، در حالی که ممکن است افراد نابینا توانایی پراخت چنین هزینههایی را نداشته باشند. برای این افراد باید به دنبال گوشیهایی با هزینه معقول و بهصرفه باشیم.
معرفی مدلهای موبایل ویژه نابینایان (آپدیت 2023)
به لطف گسترش فناوریهای جدید، گوشیهای مختلفی به بازار عرضه شده که میتواند پاسخگوی نیاز نابینایان باشد. در ادامه به ذکر نام این گوشیها پرداخته و مزایا و معایا هر یک را بیان خواهیم کرد.
1. گوشی MINIVISION2+
گوشی MiniVision2+ یک گوشی پایه با دکمههای بزرگ بوده که به صورت کامل برای نابینایان قابل دسترس است. این گوشی هر آنچه که بر روی نمایشگر وجود دارد و هرچیزی که تایپ میشود را اعلام میکند.
گوشی مینیویژن 2 پلاس همچنین توسط فرمان صوتی، به طور گسترده کنترل میشود. با وجود اینکه این گوشی موبایل مخصوص افراد نابینا ساخته شده، اما دارای ویژگیهای همسان بسیاری با گوشیهای هوشمند معمولی است. افزون بر قابلیت ارسال پیام و برقراری تماس، این گوشی دارای آلارم، دوربین، رادیوی FM، تشخیص رنگ، تشخیص پول، ماشین حساب، ضبط صدا، نوتبرداری صوتی، چراغ قوه و پیشبینی آبوهوا است.
راهنمای صوتی
راهنمای صوتی همان چیزی است که گوشی MiniVision2+ را تبدیل به یک “تلفن همراه گویا” برای افراد نابینا میکند. برای مثال این گوشی، پیامهای دریافتی را بازگو کرده و هنگام تایپ جواب توسط کاربر، آن را با صدای رسا میخواند. برای مثال اگر کلمه “h” حذف شود، میگوید:« h حذف شد».
به علاوه ویژگیهای متنوع ارائه شده، راهنمای صوتی اطلاعات مختلفی را به کاربر بازگو میکند. این راهنما، درباره شرایط گوشی همانند زمان، تاریخ و سطح شارژ باتری اطلاع میدهد.
زبان پیشفرض این موبایل، انگلیسی است، اما از 19 زبان دیگر نیز پشتیبانی میکند. کاربران همچنین میتوانند صدای دلخواه و سرعت مطلوب راهنمای صوتی را به راحتی تنظیم کنند.
تماس
برقراری تماس از طریق گوشی مینیویژن دو پلاس میتواند از چهار طریق صورت گیرد. راه اول: کاربر نابینا میتواند از طریق دکمهها شمارهگیری کند. همانطور که کاربر این کار را انجام میدهد، شمارهها با صدای بلند برای او خوانده میشوند.
راه دوم: تماسها میتوانند به طور مستقیم از مخاطبین کاربر انجام بگیرند. راه سوم: از طریق تاریخچه تماس. راه چهارم: از طریق فرمان صوتی.
مزایا
- هدایت و فرمان صوتی
- داشتن قابلیتهای فراوان و نزدیک به گوشیهای هوشمند معمولی
- دکمههای بزرگ
معایب
- در دسترس نبودن در تمام کشورها
- حافظه کم
2. JITTERBUG FLIP2
گوشی Jitterbug Flip2 بیشتر برای افرادی که به اورژانس و سرویسهای سلامت علاقه دارند، ساخته شده است. این گوشی راهنمای صوتی محدودی دارد که متاسفانه با صدای رباتیک و زیر صحبت میکند. در نتیجه دسترسی آن برای نابینایان محدود است. البته این گوشی از شمارهگیری صوتی پشتیبانی میکند.
مشخصات فیزیکی
همانطور که از اسم آن مشخص است، گوشی جیترباگ فلیپ 2 یک گوشی تاشو است. زمانی که این گوشی بسته میشود، ابعاد آن 4.3 در 2.2 اینچ بوده و ضخامت آن 0.7 اینچ است. این تلفن همراه، در رنگهای قرمز و گرافیتی به بازار عرضه میشود.
یک ورودی استاندارد هدفون در لبه سمت چپ گوشی، نزدیک به انتهای بالایی وجود داشته و در زیر آن نیز پورت USB برای شارژ کردن، دیده میشود. در لبه راست و بالای گوشی نیز سوئیچ تغییر صدا به چشم میخورد.
برقراری تماس
یک فرد نابینا به سه روش میتواند از طریق این گوشی به برقراری تماس بپردازد. روش اول: شماره گیری از طریق دکمهها. در این روش هر شماره گرفته شده، با صدای بلند، بازگو میشود. البته مشکل اینجاست که دکمهها صاف بوده و با لمس فرد نابینا، به درستی مشخص نیستند، که این مسئله چالشهایی را برای فرد به همراه دارد.
روش دوم، زنگ زدن به “اپراتور شخصی” است. کاربران نابینا میتوانند با شمارهگیری عدد صفر، به اپراتور دسترسی پیدا کنند. اپراتور نیز به شماره تمام افراد دسترسی داشته و میتواند فرد نابینا را به فرد مدنظر او، متصل کند. البته این روش دارای هزینه بوده و برای هر تماس، 0.99 سنت نیاز است.
روش سوم که آسانترین روش نیز هست، شمارهگیری صوتی است. کاربر میتواند با گفتن نام یا شماره فرد مدنظر، به او دسترسی پیدا کند.
تماسهای از دسترفته
کاربران نابینا میتوانند به اطلاعات محدودی از تماسهای از دست رفته دسترسی پیدا کنند. این گوشی، شماره تماس از دست رفته را بازگو کرده، اما اطلاعاتی از تاریخ یا زمان این تماس نمیدهد. این افراد، باید از اشخاص بینا استفاده کنند تا به این اطلاعات دست پیدا کنند.
مزایا
- قابلیت “اپراتور شخصی” برای برقراری تماس
- شمارهگیری صوتی
معایب
- دکمههای مختلف صاف
- صدای رباتیک و زیر
- عدم بازگو کردن اطلاعات کامل تماسهای از دست رفته
3. Blindshell 2
Blindshell2 نیز یکی از گوشیهای بسیار خوب برای نابینایان است. این گوشی دو دکمه دارد: دکمه بلند در لبه سمت چپ که تنظیمکننده صدا است. با فشار دادن انتهای بالایی، میزان صدا افزایش، و با فشار دادن انتهای پایینی، صدا کاهش مییابد. در هر زمینه متنی، با فشار دادن طولانی مدت دکمه تنظیم صدا، نوشتن آغاز میشود.
دکمه کوچک در سمت راست، دارای سه عملکرد است: تلفن را روشن، صفحه را قفل و دکمه خانه را فعال میکند. با فشار دادن این دکمه به مدت نیم ثانیه از هر نقطه درون گوشی، منوی اصلی ظاهر میشود. در واقع میتوان در تعریف کلی، عملکرد این گوشی را بسیار ساده دانست.
قابلیتهای دیگر
همانند سایر گوشیهای ذکر شده، این گوشی نیز دارای قابلیتهای زیادی است؛ از جمله پشتیبانی از پیامرسانهای اینترنتی نظیر واتساپ، مسنجر فیسیوک، تماسهای صوتی با پیامرسانها، امکاناتی یرای کسب اطلاعات درباره آبوهوا، کنترل صدا و….
علاوه بر این با دسترسی به این گوشی میتوانید به جای استفاده از انگشتان، از صدای خود استفاده کنید. برنامهای را باز کنید، با مخاطب تماس بگیرید یا متنی را فقط با صدای خود دیکته کنید.
مزایا
- پشتیبانی از پیامرسانهای اینترنتی
- ارائه اطلاعات پرباره آبوهوا
معایب
- عدم قابلیت تنظیم صداهای مختلف
- عدم وجود صفحه کیبورد دکمهای
سایر گوشیها
سه گوشی ذکر شده در بالا، گوشیهایی بودند که به طور ویژه برای کاربران نابینا ساخته شده بودند. اما گوشیهای دیگری نیز وجود دارد که با اینکه اختصاصی نابینایان نیستند، اما ویژگیهایی برای تسهیل استفاده افراد نابینا ارائه میدهند.
برای مثال گوشی گوگل پیکسل 7 به کاربران نابینا کمک میکند تا سلفیهای بهتری بگیرند. قابلیت جدید پیکسل 7 که Guided Frame نام دارد، یک دستیار صوتی محسوب میشود که موقعیت مناسب گوشی برای گرفتن سلفی را به کاربران اعلام میکند. با این قابلیت، زمانی که کاربر نابینا گوشی را مقابل خود نگه میدارد، دستگاه به او دستوراتی را ارائه میدهد تا از طریق آن متوجه شود که باید آن را در چه جهتی حرکت دهد.
همچنین تلفن هوشمند Synapptic نیز با استفاده از نرم افزارهای مختلفی که بر روی نصب میشود، توانایی ارائه قابلیتهای ویژهای به افراد نابینا دارد.
حرف آخر
به گفته دانشمندان، 70 درصد ارتباط یک انسان با دنیای بیرون، از طریق حواس بینایی صورت میگیرد. بنابراین یک شخص نابینا، از بسیاری از کارهای روزمره و معمول، محروم است. اما با ساخت تلفنهای همراه مخصوص، میتوان بر بخشی از این محدودیتها غلبه کرده و باعث وابستگی کمتر این افراد بر دیگران شد.
در این مقاله به بررسی چند نمونه از مهمترین نوع موبایلهای ویژه نابینایان پرداخته شد. اما قطعا این گونه موبایلها میتوانند در آینده قابلیتهای بیشتر و بیشتری کسب کنند تا یاریرسان افراد نابینا باشند. آنچه در این زمینه تعیین کننده بوده، توجه دولتها، کمپانیهای ساخت موبایل، خیرین و… برای در دسترس قرار دادن این ابزارها برای نابینایان میباشد.
منبع: razmobility