
سیستم عامل چیست؟ | سیستمعاملهای گوشی

سیستم عامل چیست؟
سیستم عامل (OS) نرم افزاری است که به گوشی های هوشمند، رایانه های شخصی و سایر دستگاهها اجازه میدهد برنامهها را اجرا کنند.
سیستم عامل معمولاً با روشن شدن دستگاه راهاندازی میشود و صفحهای با نمادها یا کاشیهایی ارائه میکند که اطلاعات را ارائه میکنند و دسترسی برنامه را فراهم میکنند. سیستم عاملهای تلفن همراه همچنین اتصال شبکه تلفن همراه و بیسیم و همچنین دسترسی به تلفن را مدیریت میکنند.
سیستم عامل چه کاری میکند؟
سیستم عامل یک رابط نرم افزاری است که وظیفه مدیریت و راه اندازی واحدهای سخت افزاری و کمک به کاربر برای استفاده از آن واحدها را بر عهده دارد. برای تلفنهای همراه، سیستمعاملهایی توسعه یافتهاند تا کاربران بتوانند از تلفنها به همان شیوهای استفاده کنند که رایانههای شخصی ۱ یا ۲ دهه پیش استفاده میشدند. شناخته شدهترین سیستم عاملهای تلفن همراه اندروید، iOS، سیستم عامل ویندوز تلفن و سیمبین هستند.
چه سیستم عامل هایی وجود دارد؟
سیستم عاملهای مختلفی وجود دارند که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند اما همهشان چیزی جز یک رابط نرم افزاری نیستند. در ادامه چندتا از سیستمعاملهای مطرح جهان را به شما معرفی میکنیم.
سیستم عامل اندروید Android
اندروید یک سیستم عامل Open Source است که به معنی رباته. این سیستم عامل تو سال ۲۰۰۵ توسط گوگل خریداری شد و از آن برای انواع تبلتها و موبایلهای هوشمند استفاده میشود. هسته اصلی اندروید لینوکس است. سیستم عامل اندروید در حال حاضر پر استفادهترین سیستم عامل در بین گوشیهای هوشمنده. اما گوگل اندروید را فقط برای گوشی همراه توسعه نداده بلکه برای ساعت، خودرو و تلویزیون سیستمعاملهای Android TV، Android Auto، Wear OS را توسعه داد تا شما بتوانید هر کاری را با گوشی خود انجام دهید. بیشتر برنامههای اندروید به زبان جاوا و پایتون نوشته میشوند همچنین جدیدا گوگل زبان برنامه نویسی کاتلین برای اندروید را معرفی کرد که در طی سالهای گذاشته بین برنامه نویسهای اندرویدی محبوبیت زیادی پیدا کرد.
خیلی از اپهای کاربردی که وجود دارند به زبان اندروید نوشته میشوند. البته سرعت و قدرت اندروید در محبوبیت این سیستم عامل بی تاثیر نیست. نسخه «1.0» اندروید در سال ۲۰۰۸ روی گوشی HTC معرفی شد و چند ماه بعد به نسخه «1.1» ارتقا پیدا کرد.
ویژگیهای سیستمعامل اندروید چیست؟
- رابط کاربری زیبا صفحه نمایش پایه سیستم عامل اندروید یک رابط کاربری زیبا و بصری را ارائه می دهد.
- قابلیت اتصال GSM/EDGE، IDEN، CDMA، EV-DO، UMTS، بلوتوث، Wi-Fi، LTE، NFC و WiMAX.
- ذخیره سازی SQLite، یک پایگاه داده رابطه ای سبک وزن، برای اهداف ذخیره سازی داده ها استفاده می شود.
- پشتیبانی رسانه ای از H.263، H.264، MPEG-4 SP، AMR، AMR-WB، AAC، HE-AAC، AAC 5.1، MP3، MIDI، Ogg Vorbis، WAV، JPEG، PNG، GIF و BMP.
- پیام رسانی SMS و MMS
- مرورگر اینترنت، بر اساس موتور طرحبندی WebKit منبع باز، همراه با موتور جاوا اسکریپت V8 کروم که از HTML5 و CSS3 پشتیبانی میکند.
- توانایی انجام چند کار، کاربر میتواند از یک کار به کار دیگر بپرد و در همان زمان برنامههای مختلف میتوانند به طور همزمان اجرا شوند.
- ویجتهای قابل تغییر اندازه، ویجت ها قابل تغییر اندازه هستند، بنابراین کاربران می توانند آنها را برای نمایش محتوای بیشتر گسترش دهند یا برای صرفه جویی در فضا، آنها را کوچک کنند.
- چند زبانه پشتیبانی از متن تک جهت و دو جهته.
- گوگل کلود سرویسی است که به توسعه دهندگان اجازه میدهد بدون نیاز به راه حل اختصاصی همگام سازی، دادههای پیام کوتاه را برای کاربران خود در دستگاههای اندرویدی ارسال کنند.
- ارتباط مستقیم به کمک وای – فای
- فناوری که به برنامهها اجازه میدهد مستقیماً از طریق یک اتصال همتا به همتا با پهنای باند بالا کشف و جفت شوند.
- پرتو اندروید یک فناوری محبوب مبتنی بر NFC که به کاربران امکان میدهد فوراً فقط با لمس دو تلفن دارای NFC با هم اشتراکگذاری کنند.
اندروید چند نوع رابط کاربری دارد؟
اندروید رابط کاربریهای متنوعی دارد که بر اساس شرکت تولید کننده گوشی متفاوت است. در زیر چند نمونه از آنها را نام میبریم:
- رابطهای کاربری TouchWiz، One UI، Samsung Experience، Grace UX برای سامسونگ
- رابط کاربری Xperia UI سونی
- رابط کاربری Sense اچ تی سی
- رابط کاربری LG UX ال جی
- رابط کاربری Emotion UI هواوی و هانر
- رابط کاربری Stock Android با اندروید خالص گوگل و نکسوس
- رابط کاربری MIUI برای گوشیهای شیائومی
سیستم عامل آیاواس «IOS»
سیستم عامل IOS توسط شرکت اپل در سال 2007 ساخته شد و بعد از اندروید دومین سیستم عامل محبوب جهان است. سیستم عامل IOS فقط برای گوشیهای آیفون طراحی میشود. دستگاههای آی پد، اپل تیوی، اپل واچ از این سیستم عامل استفاده میکنند. آیاواس از مرورگر سافاری استفاده میکند که نسبت به موزیلا و کروم سرعت بالاتری دارد و فایلها رو حتی راحتتر میشه مدیریت کرد. رابط کاربری سیستم عامل IOS ویژگی چند لمسی بودن را دارد و بر پایه استفاده کردن از حرکتهای دست و انگشت طراحی شده؛ در کل آیاواس برای مولتی تسکینگ مناسبه و شما همزمان میتونید چندتا کار با گوشی انجام بدید.
اپل با ارتقای آیاواس تلاش کرد تا کاربرهای خودش را راضی نگه دارد، که موفق هم بود. اپلیکیشنهایی این سیستمعامل رو میشه از اپ استور دانلود کرد.
از سال 2007 تا حالا، یعنی زمانی که اولین نسخه آیآواس معرفی شد، تغییرات زیادی رو به چشم دیده. خیلی از برنامههای کاربردی آیاواس که الان شاید دلیل محبوبیت این سیستم عامل هستند قبل از نسخه 6 ایاواس وجود نداشتند. اپهایی مثل سیری، سافاری، برنامه Accessibility و موارد دیگه که هر سال مثل پازل به این سیستم عامل اضافه شدند.
سیستم عامل بلکبری BlackBerry
درست مثل IOS که فقط روی آیفونهای اپل کار میکنه، سیستم عامل بلکبریهم فقط روی گوشیهای بلکبری کار میکنه. رابط کاربری این گوشی BlackBerry Blend میباشد که درست مثل اندروید و آیاواس قابلیت مولتی تسکینگ دارد، به غیر از این مورد میشه گفت بلکبری از لحاظ نفوذ پذیری کمی قوی تر از آیفون و اندروید عمل میکند.
آخرین آپدیت این سیستم عامل BlackBerry 10 مبتنی بر QNX بود که در سال 2013 معرفی شد. از سال 2021 سیستم عامل بلکبری غیر فعال شد و گوشیهای بلکبریهم از اندروید استفاده میکنند.
سیستم عامل Windows Phone
ویندوز فون در 7 نوامبر سال 2010 توسط شرکت مایکروسافت معرفی شده است. این سیستم عامل به جای هدف گرفتن بازار شرکتهای بزرگ بازار مصرف کنندگان را هدف گرفت. این سیستم عامل از رابط کاربری مترو استفاده میکند.
هرچند داستان این سیستم عامل زیاد طول نکشید و در سال 2020 بعد از دوسال مایکروسافت اعلام کرد دیگه از این سیستم عامل پشتیبانی نمیکنه.
سیستم عامل بادا Bada
بادا یک سیستم عامل است که توسط سامسونگ برای گوشیهای سری wave این شرکت اجرا شد. این سیستم عامل از روی هسته لینوکس Free BSD و Open BSD طراحی شد.
در سال 2010 نسخه اول این سیستم عامل و در سال 2011 نسخه دوم این سیستم عامل معرفی شد. شاید به جرات بشه گفت که تنها چیزی که باعث مزیت رقابتی این گوشی شده این است که گوشیهای ارزان قیمت و پایین رده رو هدف گرفته که مشتریهای زیادی دارند شعار بادا «تلفن هوشمند برای همه» است که به خوبی بازار هدف این گوشی را مشخص میکند. این سیستم عامل نه قصد رقابت با اندروید را دارد و نه قصد رقابت با آیاواس، بازار تنها چیزی است که این سیستم عامل میخواهد.
سیستم عامل تایزن Tizen
تایزن مانند اندروید یک سیستمعامل Open Source میباشد و بر پایه سیستم عامل لینوکس است که توسط شرکتهای اینتل و سامسونگ در سال 2012 طراحی شده و بیشتر برای گجتهایی مثل ساعتهای هوشمند و پوشیدنی ساخته شده.
آینده تایزن و بادا؟
به گفته سامسونگ دو سیستم عامل بادا و تایزن قرار است باهم ترکیب شوند تا در دنیا حرفی برای گفتن داشته باشند و بتوانند بازار بیشتری از آیاواس و اندروید سهم خودشان کنند.
سیستم عامل سیمبیان Symbian
این سیستم عامل بر پایه زبان برنامه نویسی ++C نوشته شده که از هسته Kernel Architecture تشکیل شده است که این هسته از عناصر مدیریت حافظه و زمان بندی برخوردار است و از عناصر شبکه و ففایلهای سیستمی پشتیبانی نمیکند. این سیستم عامل در سال 2008 توسط نوکیا از شرکت سیمباین خریداری شد و بر روی دو رابط کاربری S60 و UIQ ارائه شده است.
سیستم عامل جاوا Java
جاوا در حقیقت یک پلتفرم است برای گوشیهایی که سیستم عامل ندارند. موبایلهای پلتفرم جاوا سرعت بسیار خوبی دارند و کمتر هنگ میکنند. همچنین در مقابل ویروسها و بد افزارها نیز آسیب کمتری میبیند.
بهترین سیستم عامل (OS) چیست؟
شاید برای شماهم سوال پیش آمده باشد که بهترین سیستم عامل برای گوشی کدام یک از موارد بالاست؟ باید گفت در حال حاضر سیستم عاملهای اندروید و آیاواس اکثر بازار را در دست دارند و اگر قصد انتخاب کردن دارید باید بین این دو سیستم عامل دست به انتخاب بزنید.
««پرسشهای پرتکرار در مورد سیستم عاملها»»
» سیستم عامل اندروید بهتر است یا آیاواس؟
»» هر دو سیستم عامل از بهتری سیستم عاملهای گوشی هستند و این بستگی به نیازها و سلیقه شما دارد که تصمیم بگیرید کدام سیستم عامل را داشته باشید
» سیستم عامل چیست؟
»» سیستم عامل (OS) نرم افزاری است که به گوشیهای هوشمند، رایانههای شخصی و سایر دستگاهها اجازه میدهد برنامهها را اجرا کنند.
» سیستم عامل اندروید چیست؟
»» اندروید یک سیستم عامل Open Source است که به معنی رباته. این سیستم عامل تو سال ۲۰۰۵ توسط گوگل خریداری شد و از آن برای انواع تبلتها و موبایلهای هوشمند استفاده میشود. هسته اصلی اندروید لینوکس است.